YURT BOYU SEVİŞMEK 1. BASKI
YURT BOYU SEVİŞMEK 1. BASKI
YURT / BOYU SEVİŞMEK - ARKA KAPAK YAZISI
Selvi Yayınları 1. Baskı Şubat 1992
Osman Bolulu'nun şiirleri, içerik yönünden insanın özünü ve toplumumuzun özlemlerini dile getirmektedir. Yapı yönünden konuyla sesi, en güzel biçimde bağdaştırmış; gür, tok erkekçe yansıtmaktadır: O, yavan, cılız, mız mız sese iltifat etmez.
Mehmet AYDIN
Bolulu, bağırıp çağırmayı değil, iletisini, yaşadığı topraktan üretmeyi yeğliyor: "Bu toprak, Yunus'un toprağı; /Kış yaz açan, /Öfkeye bal emzirip / Erdemi erişleyip arkaçlayan; / Sevecenlik bohçasıdır / Burada insan. / Bu toprak, Pir Sultan'ındır; / Vurdukça düğümlenen, / Kozasından yarına demlenen, / Açılacak gül-üryan / Halkımındır bu toprak!"
Osman Bolulu; kimliğinden sorumlu, kimliğine saygılı. Bunun için de, yaşamı bir savaşım süreci olarak kavrıyor: "En zoru ne biliyor musun / Yenik düşmüş bir gövdede / Gıcır gıcır / Namlusuna sürülmemiş / Bir yürek taşımak" dizeleriyle noktalıyor "En Zoru" adını verdiği şiirini. Her ne denli : `'Sizin düşleriniz kent tuzağında / Ben / Çoban ateşleri kesiminde sancılıyım / Dallarım ışık tarlasına uzanmış / Yollarım kesik" diye yakınır gibi olsa da, yaşamı seviyor; doğaya, güzelliklere tutkundur. O denli tutkundur ki, tutkusunun ölümünden sonra da sürmesini diler; kendi kendine şöyle söylenir: "Diyelim ki öldüm birgün / Her ölü gibi uslu uslu yatmam gerek / Bir güzel geçse eteği mezarıma sürtünerek / Mutlaka ardına düşerdim seğirterek"
Ali DÜNDAR
Osman Bolulu, öğretmen ordusunun ve de yazın dünyamızın renkli bir kişisidir. Köy Enstitüsünü bitirdiği 1947'den beri iyinin, doğrunun ve çağdaşlığın savaşımını görev alanında sürdürürken, yazın alanında güzel şiirler üretmeyi de sürdürmüştür. İlk şiir kitabı "Dalların Ucundaki" 1955'te, ikinci şiir kitabı "Bileşim Çizgisi" 1963'te yayınlanmış ve şiir severlerin ilgisini çekmişlerdir.
Yurt/ Boyu Sevişmek" adlı bu yapıtını oluşturan şiirleri, şiirsel düzeyde kavga şiirleridir de... Hepsi de, toprağa basan, bu toprağın ve insanının havasını dile getiren, tökezlemeden su gibi akan şiirlerdir. Kıyılan yiğit öğretmenler, 1402 ile meslek dışına itilen öğretmenler de, onun bakışıyla şiirleşmişlerdir bu yapıtta...
Yılların emeğiyle bu şiirleri damıtan coşkusu dorukta ozan Osman Bolulu'yu kutluyorum ve böyle nice şiirlere, nice yapıtlara! diyorum...
Mahmut MAKAL
Yorumlar (0 )